Vinodlingen 2013

Vinodlingen 2013

Vintervila i vingården, februari 2013

 

Gallring av skott, maj 2013

Vingården Flädie Mat & Vingård

I vingården pågår gallring av skott, i syfte att få en lämplig skördenivå och höja kvaliteten på vinet. Att det just nu är så varmt och soligt kan förhoppningsvis kompensera för den ovanligt långa vintern. Vinrankorna har klarat vintern och kylan väl, men utvecklingen är omkring två veckor senare än normalt.

Vingården Flädie Mat & Vingård

Vingården Flädie Mat & Vingård

Vingården Flädie Mat & Vingård

Vingården Flädie Mat & Vingård

Vingården Flädie Mat & Vingård

I år har vi nyplanterat 800 plantor av den gröna druvan Solaris som trivs och mognar bra i det skånska klimatet. Solaris har i vår vingård ersatt den röda druvan Regent. Vinrankorna har planterats något tätare än tidigare eftersom rötterna då tvingas konkurrera med varandra och måste tränga djupare ner i jorden. Avsikten är att skörda samma mängd druvor per yta som från de mer glest planterade rankorna, vilket ger mindre skörd per planta.

Vingården Flädie Mat & Vingård

 

Etikettering av 2011 års viner

Flädie Mat & Vingård Etikettering

etikettering-3-fladie-mat-vingard

etikettering-4-fladie-mat-vingard

etikettering-5-fladie-mat-vingard

etikettering-6-fladie-mat-vingard (1)

 

Försommar i vingården, juni 2013

Vingårdem juni 2013 Flädie Mat & Vingård

Vingårdem juni 2013 Flädie Mat & Vingård

 

Sommar i vingården, augusti 2013

Sommar i vingården augusti 2013 Flädie

Efter en lite kylig juni med nästan dubbelt så mycket regn som normalt, kom äntligen värmen ordentligt i juli månad. Blomningen började i drygt en vecka tidigare än 2012, i början på juli. Det kom  så gott som inget regn, men nu i augusti verkar lite fuktigare väder ha letat sig hit. Så här långt är vi hoppfulla och 2013 ser ut att kunna bli en intressant årgång. Den mest nervpirrande tiden på odlingssäsongen har vi dock framför oss.

De olika delarna av vår vingård börjar visa sina ”karaktärsdrag” och detta hoppas vi kunna vidareförmedla i våra viner.

Inom kort kommer vi att lansera vårt premiärrödvin, tillverkat på druvan Rondo årgång 2012; ett vin i den lättare stilen som flörtar mer med fräschör och elegans än kraft och tanniner. Vinet har legat sex månader på nya amerikanska ekfat och har därigenom fått choklad- och vaniljtoner som bidrar med ytterligare komplexitet.

 

Sommar i vingården Flädie
Sommar i vingården 2013 Flädie Mat och Vingård

 

Skörd av Phönix-druvor, 25 september 2013

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-16
25/9 skördade vi den gröna druvsorten Phönix. Perfekt väder med sol och lätt vind gjorde att vi kunde gå igång med skörden direkt på morgonen, vilket inte alltid är fallet och då måste man vänta tills daggen släppt för att inte aromerna ska späs ut.
fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-3

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-5

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-6

Phönix har stora druvor i stora täta klasar och är känslig för gråmögelangrepp, vilket gör att varje klase måste kontrolleras extra noggrant, då det inte alls är ovanligt att en druva mitt inne i klasen är angripen.

Phönix druvorna 2013 ska bli basen till gårdens egna mousserande vin och under vintern ska basvinet buteljeras och få sin andra jäsning på champagne flaskor (champagne metoden). Skördemängden och druvmognaden låg i paritet med 2012.

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-7

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-8

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-9

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-4

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-10

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-11

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-12

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-13

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-14

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013-15

fladie-mat-vingard-vinskord-phoenix-2013

 

Skörd av Rondo-druvor, 9 oktober 2013

fladie-mat-vingard-vinskord-3

9 oktober var det dags att skörda Rondo. I år så var klasarna glesa med små druvor, vilket ledde till att det var väldigt lätt att skörda. Förhållandet mellan skal och must i druvorna var gott och i kombination med aromer, socker och syra så konstaterades att detta var lämpliga druvor att använda för vårt Röda gårdsvin LEPARES 2013.

Speciellt för i år är att vi hyrt in en speciell maskin för avstjälkning, som avstjälkar klasarna men lämnar druvorna intakta. Detta förfarande är närmast att jämföra med manuell avstjälkning (fast ännu skonsammare) och det är första gången en sådan här maskin används i Sverige för rödvin.

Efter avstjälningen så fick druvorna ligga drygt 1 vecka med skalen och jäsa innan  vi pressade av musten. Även vid pressningen har vi gjort justeringar för 2013 års röda viner och vi hoppas således att vi ska kunna höja kvaliteten ytterligare. Efter att skalen tagits bort (pressningen) så pumpades vinet över på ekfat och där ska det genomgå den malolaktiska jäsningen och mognadslagras. Under lagringen så genomför vi battonage (omrörning av jästfällningen) regelbundet, ett moment som man oftast förknippar med vita viner, men som även kan bidra med ”struktur och kropp” i röda viner, samt integrerar eken mer med vinet.

fladie-mat-vingard-rondo-9

fladie-mat-vingard-vinskord-nisse-2

ie-mat-vingard-nisse-vinskord

fladie-mat-vingard-rondo-5

fladie-mat-vingard-rondo-7

fladie-mat-vingard-rondo-8

fladie-mat-vingard.vinskord-2

fladie-mat-vingard-vinskord-4

fladie-mat-vingard-vinskord-5

fladie-mat-vingard-vinskord-invagning

fladie-mat-vingard-vinskord-rondo-2

fladie-mat-vingard-vinskord-rondo

fladie-mat-vingard-vinskord-vineriet

 

I Vineriet, 9 december 2013

fladie-mat-vingard-vineriet-131208-4

fladie-mat-vingard-vineriet-131208-5

fladie-mat-vingard-vineriet-131209-2

fladie-mat-vingard-vineriet-131209-3

fladie-mat-vingard-vineriet-131209